Schermafbeelding 2021-06-27 om 09.37.03.
IMG_4058.jpeg

Over EMS FILMS

De afgelopen 25 jaar heeft EMS FILMS internationaal bekroonde documentaires voor bioscoopvertoning, televisie-uitzending en museaal gebruik geproduceerd, waaronder De Nieuwe Wildernis, Holland, Natuur in de Delta, De Wilde Stad en This is Holland. EMS FILMS bundelt zijn creatieve en distributieve know-how met de talenten van een breed scala aan (inter)nationale partners voor het ontwikkelen en produceren van projecten. Films die met respect, kwaliteit en zorg zijn gemaakt, zijn films die fascineren en prikkelen. Deze films overleven de voortdurende transities binnen de mediawereld, omdat het wereldwijde publiek reageert op de kracht van het verhaal.

logo-uicn-ppi.jpg

Over IUCN NL

IUCN NL is de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), ‘s werelds grootste en oudste unie voor natuurbescherming. IUCN NL vormt het platform voor 38 Nederlandse IUCN-lidorganisaties. We werken  actief samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns Amerika, de Nederlandse lidorganisaties en  IUCN aan het veiligstellen van belangrijke natuur en biodiversiteit wereldwijd. Samen ontwikkelen we internationale samenwerkingsprogramma’s en trekken we financiering aan van verschillende donoren.

Schermafbeelding 2021-05-26 om 13.24.00.

ONDER HET MAAIVELD

Een bioscoopfilm over het fascinerende leven op en onder de bodem

 

In samenwerking met de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis en International Union for Conservation of Nature (IUCN NL) schrijft Koos het scenario van de film Onder het maaiveld. Over het bodemleven waarvan we geen idee hebben dat die bestaan en toch zo essentieel zijn voor ons bestaan. 

Een vitale bodem is heel belangrijk voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Deze documentaire wil iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven wat je tegenkomt onder je voeten. Een film waarin het bodemleven centraal staat. Een rijk bodemleven is essentieel voor veel natuurlijke bodemfuncties, zoals het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen.

Er zijn meer organismen in één gram gezonde bodem dan er mensen zijn op aarde. 

Een hectare grond bevat het gewichtsequivalent van twee koeien aan bacteriën. Er zijn meer organismen in één gram gezonde bodem dan er mensen op aarde zijn. Een regenworm kan elke 24 uur zijn eigen gewicht in aarde verteren. 50% van de planeetbodem passeert elk jaar de darm van regenwormen. Bodemorganismen verwerken 25.000 kg organische stof op een oppervlakte gelijk aan een voetbalveld, dat het gewicht heeft van 25 auto’s. In slechts 7,5 cm aarde zijn er 13 biljard levende organismen, met een gewicht van 100 miljoen ton. 

De première van de film in de bioscoop wordt verwacht in eind 2022. Het script is geschreven door Koos de Wilt. Mark Verkerk neemt de regie voor zijn rekening, Pieter Huisman het camerawerk en producent is Ignas van Schaick. Microbeelden van het bodemleven zijn van Willem van Egmond.

dnw-poster.jpg