Over cultuur & kunst

Kunst gaat over betekenis zoeken in een wereld die elke dag verandert. Het gaat over wie we zijn en over het vinden van verhalen die daar duiding aan kunnen geven. Kunst gaat over betovering, over het vinden van schoonheid en het vinden wat ons als mensen als mens anders maakt als dan een verzameling chemische reacties. Koos is kunsthistoricus en kijkt graag op deze manier naar kunst. Als verhalenverteller, als ondernemer, als conceptmaker, als jurist, als journalist etc. Hij adviseert musea, schrijft managementboeken over kunst, kinderboeken, essays, televisieprogramma's, documentaires, interviews met veilingmeesters, galeristen, kunstliefhebbers én kunstenaars. Meer weten, stuur een e-mail naar Koos: koos@koosdewilt.com.

Schermafbeelding 2021-04-24 om 07.37.55.

WANDELEN MET KUNSTPROFESSIONALS • 

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een wandeling met een prominent uit de wereld van de kunst en antiek. Wandelen met kunstenaars, veilingmeesters, kunstverzamelaars, kunstenaars en andere kunstprofessionals . Onder andere met museummensen, kunstenaars en verzamelaars. In de stad, op landgoederen en in de natuur. Wat is de betekenis van de plek voor kunstmensen?

HET GROTE REMBRANDT VOORLEESBOEK  
Ter gelegenheid van het Jaar van Rembrandt 2019 schreven zeven kinderboekenschrijvers daarom hun eigen verhalen bij bekend en minder bekend werk van onze grootste kunstenaar van de 17de eeuw. Concept en samenstelling door Koos de Wilt.
Schermafbeelding 2021-04-24 om 07.33.00.
BINNENKIJKEN • 
Binnenkijken bij een kunstenaar in haar of zijn atelier. Wat zijn de gedachten achter de kunst en in welke ruimte krijgen die ideeën vorm? Voor het kunstmagazine Collect.

DE WAARDE VAN KUNST •

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een interview met een specialist op het gebied van kunst, design of antiek. Wat is het dat hun waar waardevol maakt en waar moet je precies naar kijken om de pareltjes eruit te kunnen pikken? Kortom, hoe herken je kwaliteit?n.

Schermafbeelding 2021-04-24 om 08.30.39.
IMG_6130.jpeg

TV-SERIE OVER ROOFKUNST 

Presentator Erik Dijkstra gaat op zoek naar het echte verhaal achter kunstobjecten waar een luchtje aan zit. Hij spreekt met museumdirecteuren, kunstkenners, politici en andere belanghebbenden om erachter te komen of sommige van onze pronkstukken niet terug moeten naar de plek waar ze ooit zijn geroofd. Regie is van Hans Pool en het scenario is van Hanna van Niekerk & Koos de Wilt. een productie van Hazazah in opdracht van BNNVARA. 

THINK LIKE AN ARTIST, DON'T ACT LIKE ONE 

Ik schreef het boekje 'Think Like an Artist, Don't Act Like One', dit in navolging van de boeken 'Think Like a Lawyer' en 'Think Like a Manager' van respectievelijk de advocaat Aernoud Bourdrez en de managementkenner Harry Starren. Het nieuwe boek laat in 75 voorbeelden zien dat kunstenaars vaak de oplossing hebben voor grote en kleine problemen in het leven.

kaft tlaa.png

REMBRANDT WAS HERE

Honderden jaren geleden woonde hij in Nederland en schreef hij kunstgeschiedenis. Nog steeds is er veel van hem terug te vinden. Voor Holland Herald schreef Koos de Wilt een verhaal naar aanleiding van de grote tentoonstelling in de National Gallery in Londen en in Het Rijksmuseum.

REMBRANDT ALS ZAKENMAN (managementboek) •

Het managementboek ‘Rembrandt Inc. marktstrategieën van een genie’ vertelt over de zakenman Rembrandt. Het boek analyseert de kunstenaarspraktijk op basis van beroemde marketing-, management- en leiderschapstheorieën. Het boek was cadeau aan alle museumdirecteuren tijdens het Goed Geld Gala 2012.

REMBRANDTS VOORLEESBIJBEL (kinderboek) • 

Als je naar de etsen van Rembrandt kijkt, zie je altijd ooggetuigen van de verhalen uit de Bijbel. Bekende kinderboekenschrijvers vertellen de Bijbelverhalen vanuit hun perspectief. Koos de Wilt had het idee en stelde het boek samen in samenwerking met Museum het Rembrandthuis. (verscheen eind 2014).

HET GROTE RIJKSMUSEUM VOORLEESBOEK (kinderboek) •

Samen met de 25 beste Nederlandse en Vlaamse kinderboekenschrijvers van dit moment maakte ik een boek met nieuwe verhalen bij de meesterwerken van het Rijksmuseum. Niet weer kunsthistorische verhalen die op de hurken worden verteld, maar nieuwe verhaal. Inmiddels de 7e druk. Koos de Wilt had het idee en stelde het boek samen in samenwerking met het Rijksmuseum. (verscheen in 2013). 

MUSEAAL ADVIES

Ik mag werken voor de meest uiteenlopende musea in Nederland. Ik help ze bij het vinden van een nieuwe positionering en help bij het invullen ervan. Met visieplannen, met tentoonstellingsconcepten, met boeken, met films, teksten etc.

cover_UFL6F6UQTH.png

START JE EIGEN MUSEUM •

Ze lijken de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond te schieten: private musea. Ook in Nederland. Voorlinden en Tempelhof zijn twee voorbeelden, alhoewel geheel verschillend. Vanwaar deze trend? Waarom worden ze geopend en is het wel zo verstandig?

LATE REMBRANDT ONLINE (webcontent) •

Voor de hoofdsponsor KPN van de tentoonstelling van over de late Rembrandt beschreef ik de beste schilderijen op de tentoostelling voor de website. Voor 5IVE (Winnaar Sponsorring 2015, Kunst & Cultuur).

DE MOOISTE KERKINTERIEURS VAN NEDERLAND (redactie boek) •

In opdracht van Museum Caterijneconvent en in samenwerking met fotograaf Arjan Bronkhorst beschreef ik de verhalen van de gebruikers van de mooiste kerkinterieurs van Nederland. Van parochianen, kosters, begrafenisondernemers tot dominees en de kardinaal (verscheen in 2016).

WILLEM DE KOONING EN NEW YOR

Willem de Kooning is een van de belangrijkste namen uit de moderne kunstgeschiedenis van de vorige eeuw. De Roaring Twenties, de Great Depression en de onwaarschijnlijke opkomst van de wereldstad New York: hij maakte het allemaal van dichtbij mee en werd uiteindelijk een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Maar voor het zover was, moest hij vooral veel geduld hebben.

ZAKENLESSEN UIT DE KUNST (managementboek) •

Samen met een aantal deskundigen schreef ik het boek over de zakelijke kant van de grootste kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. In dit boek 18 verhalen van grote kunstenaars - over hun marketing, HR management, sales, communicatie, productie, account management etc. Geschreven in opdracht van de Bankgiro Loterij (verschenen mei 2013).

VIEWS ON VERMEER

Samen met regisseur Hans Pool maakte ik een documentaire over de vraag waarom iedereen in de wereld van de 17de-eeuwse schilder Johannes Vermeer houdt. Hoe kan iemand met zo’n klein oeuvre zo’n invloed hebben op kunstenaars en gewone mensen?

REMBRANDT INC. (documentaire) • 

Met regisseur Hans Pool maakte ik een documentaire over de gewiekste zakenman Rembrandt van Rijn. In zijn atelier maakten vele leerlingen echte Rembrandts. En dat levert in onze tijd verwarring op bij de wetenschap, musea en het veilingwezen.

DE ROL VAN DE KUNSTENAAR Lucas De Man (1982) in Wijzer. 'Iedereen is bezig met de veranderende wereld waarin begrippen als werk, geld, waarde en groei een andere betekenis krijgen. Niets blijft meer wat het was. De vraag is: hoe ga je daarmee om? Kunstenaars boren een diepere laag aan dan de meeste managementgoeroes die agile of scrum prediken. Wij tonen het menselijke, het creatieve, het sociale en de verbinding. Kracht én kwetsbaarheid.’

DE DOORBRAAK VAN JORG GRIMM

Sprout spreekt maandelijks met topondernemers over de periode vóór hun grote doorbraak. Deze keer: Jorg Grimm, oprichter en eigenaar van Galerie Grimm. "Het begint met vriendschap met je kunstenaars."

KUNSTTOPPERS IN NEW YORK •

Drie Nederlanders aan de top van de New Yorkse kunsthandel. De vicepresident van de grootste en rijkste kunsthandel van de wereld, een partner van één van de meest succesvolle hedendaagse kunst galeries van de wereld en een veilingmeester bij een van de meest succesvolle veilinghuizen van de wereld. Waarom gingen ze naar het New York? Wat doen ze en hoe is het daar als Nederlander tussen Amerikanen? En komen ze nog eens terug? Hier het verhaal van Hanna Schouwink.

DE WAARDE VAN HEDENDAAGSE KUNST ‘Goede kunst wil niks aantonen, het wil de vraag oproepen. Het kan een droom zijn, het kan je gedachten anders vormen, het kan een troost zijn. Het stimuleert je denken en neemt je weg uit het alledaagse leven. De kern van de kunst is de poging van een gemeenschap om consensus te krijgen over kwaliteit.’

RESTAUREREN VOOR HET RIJKS

Voor het gerenoveerde Rijksmuseum was het restauratieatelier al zeven jaar bezig met het opknappen van objecten die soms een eeuw in het depot hadden gestaan. Tableau nam een kijkje bij het restauratie atelier. Koos de Wilt voor Tableau.