Verhalen voor FD Persoonlijk
In de afgelopen jaren schreef ik verhalen en interviews voor het magazine van Het Financieele Dagblad, FD Persoonlijk. Hieronder een selectie van de bijzondere, persoonlijke verhalen van bijzondere mensen. Klik door om ze verder te lezen...
Je hoort er niet vaak over in het bedrijfsleven. Een hobby. Toch kunnen DSM-directeur Atzo Nicolaï, FrieslandCampina topman Cees ’t Hart en ex-Unilever topman Antony Burgmans niet zonder hun hobby’s…
HOE MANAGE JE EEN ARTIEST? •
Ze zijn creatief, maar niet perse zakelijk of sociaal handig. Ook kun je makkelijk verdrinken in alle lof en kritiek. De managers van Erwin Olaf, Anouk en Jochem Myjer vertellen hoe zij ermee omgaan.
Een faillissementscurator, een projectontwikkelaar en een kunstenaar/innovator opereren respectievelijk aan de Zuidas in Amsterdam, op een culturele sociëteit op het chique Lange Voorhout in Den Haag en op een rauw gebied dat een paar jaar geleden nog bekend stond als de afwerkplek van Rotterdam. Wat halen zij uit hun werkplek?
Het zijn vaak niet de gebeurtenissen die beslissend zijn in een mensenleven, maar de personen. Drie ondernemers vertellen welke mensen ze met raad en daad bijstonden op belangrijke momenten en door wie ze het meest gevormd zijn.
NEDERLANDERS AAN DE KUNSTTOP NEW YORK •
Drie Nederlanders zijn bijzonder succesvol in de meest prestigieuze kunstscene ter wereld. Drie gesprekken met over het leven tussen de superrijken en de meest bijzondere kunstwerken die er op de markt te vinden zijn.
Als hockeyer gingen ze tot het gaatje. Met soms als resultaat de hoogste podia in de wereld. Alle drie werden ze ook ondernemer. Aad Ouburg, Jacques Brinkman en Ronald Jansen over hun gedeelde hockeyverleden en hun eigen ondernemerspad.
Kunstenaars waren het, opgeleid als beeldend kunstenaar, als danser en als klassiek gitarist. Uiteindelijk kozen ze om uit de kunst te gaan en ondernemer te worden. Internetondernemer, de ander bed & bedfast eigenaar en advocaat. How so?
JEUGDDROMEN VAN HIGH PERFORMERS •
Ze zijn niet onsuccesvol in wat ze zijn geworden, maar eigenlijk wilden ze vroeger iets heel anders worden later. ING commissaris prof. dr Tineke Bahlmann, SER voorzitter Wiebe Draaijer en ondernemer Ruud Koornstra biechten op wat ze eigenlijk hadden willen zijn.
TOT RUST KOMEN •
Het leven van internet ondernemer Kees Zegers, advocaat Willem Stevens en investeerder Alexander Ribbink heeft lange tijd in het teken gestaan van enorme spanning en stress. Hoe gingen ze om met stress, werkdruk en met competitie?
BEN JIJ NIET DE BROER VAN…? •
Wat als je de broer bent van een bekende Nederlander? Is dat een voordeel of een nadeel? In gesprek met drie broers: de broer van Alexander Rinnooy Kan, van Max Moszkowicz en van Beau van Erven Doorns. De een is kunstenaar, de ander advocaat en weer een andere architect. Hun geschiedenis in FD Persoonlijk.
Wat kun je als mens en als ondernemer leren van sport. Drie ex-topsporters vertellen wat zij dagelijks meenemen in hun nieuwe leven van hun vorige gediciplineerde en gefocuste leven. Ex-rugbyer Yves Kummer, ex-hockeyster Carine Benninga en bergbeklimmer en bierbrouwer Stijn Swinkels.
WAT KOST WONEN OP DE GRACHT? •
Drie panden op de Amsterdamse grachtengordel. Wat kostten ze ooit en wat doen ze nu? Een gesprek met de bewoners en met kenners die weten wat het waard is.
HOE GOOIEN PROFESSIONALS HET ROER OM •
Journalist Jeroen Smit, juriste en ondernemer Simone Brummelhuis en bestuurder Pieter Winsemius waren niet onverdienstelijk in hun carrière. Toch zetten ze hun werkzame leven een paar keer op hun kop. En met succes. Wat zijn hun drijfveren en hoe pakten ze het aan?
DE MOOISTE GRACHTENPANDEN • Vierhonderd jaar wonen en werken op een paar vierkante meter. Drie verhalen en drie interieurs van bijzonder bewoners van de grachtengordel. Met fotografie van Arjan Bronkhorst van het succesvolle boek Grachtenhuizen.
Ze zijn volwassen en geslaagd. Toch zijn er dingen die ze nog steeds graag aan hun vader vragen. Nu het nog kan tenminste. Wat zijn de kwesties die reclameman Erik Kessels, architect Mels Crouwel en pretparkeigenaar Philip van Zuylen voorleggen aan hun oude heer.
Ze waren de talenten van de grote multinationals Unilever, Douwe Egberts en Ericsson. Toch vertrokken deze mannen bij hun werkgever en begonnen voor zichzelf. Van een corporate dienstverband naar biologisch ondernemen.
TÓCH IN DE ZAAK VAN MIJN VADER •
Dat nooit, zeiden ze ooit als ze gevraagd werd in de winkel van hun vader te komen. Nu zitten Sander Lusink, Robert Aronson en Dennis Martens tóch in de zaak. Het verhaal van drie zoons die tot inkeer kwamen.
Drie generaties succesvolle ondernemers die in hun studie zijn gestrand. Waarom zijn ze die studies gaan doen? Waarom zijn ze ermee opgehouden? Hebben ze er weleens spijt van? En heeft de studie ze ook wat gebracht?
Een plek om altijd naar terug te keren, dat is een familiehuis, en voor sommigen staat dat huis op een heel landgoed, dat al generaties familiegeschiedenis met zich meedraagt. Ze wonen er, ze logeren er en ze werken er hard om de boel goed te onderhouden: voor nu en de volgende generaties.
Zijn Duitsers echt zo conservatief, humorloos en hiërarchisch ingesteld? Peter Terium (CEO van RWE), Niek-Jan van Damme (raad van bestuur Deutsche Telekom) en Roland Boekhout (CEO van ING DiBa) vertellen.
Ze groeide op in Friesland waar haar vader een Chinees restaurant had en studeerde in Rotjeknor. Daarna begon ze een carrière in de financiële wereld die haar terugbracht naar China. Hoe is het om te leven in twee werelden?
WAT WILLEN KINDEREN VAN CAPTAINS OF INDUSTRY? •
Hun vader was captain of industry. Maar zij wilden iets anders. Interviews met de kinderen van Aad Jacobs (ex- voorzitter RvB ING), Jan Michiel Hessels (ex-topman Vendex), Onno Ruding (ex-topman Citibank) en Mickey Huibregstsen (ex-topman McKinsey).
Iets betekenen voor de maatschappij. Maar wat dan? Soep scheppen? Topmanager Marc Bolland, advocaat Lokke Moerel en chirurg Adriaan de Blécourt pakken het anders aan: ze zetten hun specifieke expertise in om de wereld een iets aangenamere plek te maken.