

‘Het boek is zeer actueel en de lezer krijgt een goed inzicht in de problematiek van het veranderend waterbeheer. De mooie vormgeving en typografie bevorderen het leesplezier.’
- NBD Biblion, samenwerkingsverband van Nederlandse openbare bibliotheken, uitgevers en boekhandelaren






WATERDRAGERS
over de mens in onze delta
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
2019 -Net voor de landing op Schiphol, als het vliegtuig door het dikke wolkendek zakt, zien we ineens een ordentelijk groen en blauw landschap met hier en daar rode stipjes. Een Mondriaanachtig landschap waar de mens de natuur en het water naar eigen hand heeft gezet. Het gebied van Amstel, Gooi en Vecht ligt voor het grootste deel onder zeespiegel en is toch een buitengewoon productief stukje land. Een land waar we in de loop van de eeuwen een succesvol verbond hebben gesloten met die welhaast ongrijpbare tegenspeler: het water.
Het succes van ons waterschap is dat wij door de eeuwen een manier hebben gevonden om het water als vriend te gaan zien
God schiep de wereld, maar de Nederlanders maakten Nederland, luidt een oude uitspraak. Hetzelfde geldt voor ons waterschap waar in de loop van de eeuwen noeste werkers en inventieve ingenieurs de delta bewoonbaar hebben gemaakt. Een van de mooiste ontwikkelingen in het gebied is dat er minder gestreden wordt tégen het water, maar steeds meer mét het water. Inmiddels worden hier de rivieren en de zee op afstand gehouden, worden de polders en steden droog gehouden en zijn ons oppervlaktewater, grondwater, drinkwater, riolering en afvalwater in betrouwbare handen. Zo betrouwbaar dat de bevolking het als vanzelfsprekend ervaart en de moeite die het kost, weinig zichtbaar is.
Misschien is het succes wel samen te vatten onder vijf woorden: samenwerken, horizon, zelfbewustzijn, vertrouwen en vernieuwen.
In het buitenland kijkt men met bewondering naar hoe we hier hebben leren omgaan met water. Hoe kregen en krijgen we dat voor elkaar? Het succes valt samen te vatten in vijf woorden: verbondenheid, horizon, zelfbewustzijn, vertrouwen en vernieuwen. Het zijn de woorden die terugkomen in de verhalen in dit boek. Verhalen over het watermanagement dat we met elkaar hebben opgepakt, over hoe we in de verre toekomst hebben leren kijken, over zelfbewuste beslissingen die we hebben durven nemen, over het vertrouwen dat we daarbij hebben opgebouwd en over de steeds weer nieuwe manieren die we hebben gevonden om verder te groeien.
Deze woorden kwamen steeds terug in de interviews met professionals, de hedendaagse waterdragers. Bestuurders van het waterschap, Waternet en Rijkswaterstaat, onderzoekers en ondernemers, allemaal mensen die werken met water. Daarnaast komen de woorden terug in onze geschiedenis met het water, verhalen over graven, malen, polderen, samenwerken, innoveren, land winnen en besturen. Ook in de toekomst zal het weer aankomen op die belangrijke taken die zelden de geschiedenisboeken zullen halen. Taken als hoopvolle antwoorden op clusterbuien, zeespiegelstijging, wateroverlast èn droogte. Een ontdekking van het verleden, heden en de toekomst van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
In het boek interviews met Gerhard van den Top (Dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Roelof Kruize (directeur Waternet), Wim Kuijken (de eerste Deltacommissaris), Heleen Herbert (Heijmans), Nanou Beekman (Rijkswaterstaat). Mikkel Hofstee (Cityswim), Friso Klapwijk (Dakdokters), Hasna Elbaamrani (Argan), Aart Mul (oud-onbebouwd bestuurder), Leny van Vliet (PvdA-bestuurder), Maarten Ouboter (Waternet), Frank Smits (Waternet), Peter Glas (huidige Deltacommissaris).
Lees meer over Nederland waterland in Holland Herald
Het boek is een concept van Koos de Wilt en Noortje Boer van LAVA. Koos schreef het boek en Noortje deed de art direction. Portretfoto's zijn van Thijs Wolzak. Waterdragers verscheen maart 2019 bij WBooks in opdracht van Waternet en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.