top of page
Schermafbeelding 2019-08-09 om 22.25.20.
Schermafbeelding 2019-08-09 om 22.24.37.
served.png
Schermafbeelding 2019-08-09 om 22.24.56.
Schermafbeelding 2019-08-09 om 22.25.31.
download_edited.jpg

Kwetsbaarheid

Magazine over mensen op achterstand

 

Marcel van Dam maakte jaren geleden een documentaire over ‘de onrendabelen’, mensen die de maatschappij ‘meer kosten dan ze opleveren’, en schreef op basis daarvan later het boek Niemandsland. Het bookazine Kwetsbaarheid en online magazine gaan daar ook over, over de mensen die structureel buiten de boot vallen, en die je zou kunnen indelen in zorgmijders, zorgverstotenen en zorgmissers. Vaak hebben ze te maken met een stapeling van problematiek: lage opleiding, schulden, geestelijke aandoeningen, verslaving etc, wat het extra lastig maakt om een werkende oplossing te vinden.

'Je voorstellen hoe het is om iemand anders dan jezelf te zijn, vormt de kern van onze menselijkheid. Het is de essentie van mededogen en het is het begin van moraliteit’ - Ian McEwan, schrijver

Hoe gaan wij in Nederland om met deze mensen? Doen we wel genoeg voor ze? Of zijn we juist te dwingend met onze bemoeienissen? Overigens zijn er ook hoopvolle initiatieven waarbij het wel lukt hen te helpen meer richting en invulling te geven aan hun bestaan.

 

In het boekje interviews staan met o.a. Marcel van Dam, Harry Starren, Aaltje van Zweden, Cornel Vader (Leger des Heils), Judith Wolf (hoogleraar maatschappelijke zorg), Jet Bussemaker (Raad voor Volksgezondheid en Samenleving), Albertjan Tollenaar (Universitair hoofddocent faculteit rechtsgeleerdheid, Rijksuniversiteit Groningen), Robert Didden (GZ-psycholoog en onderzoeker) & Esther Breukelman (orthopedagoog).

Magazine in opdracht van Factum.

Concept door Koos de Wilt en Berghauser Pont

Interviews: Koos de Wilt 

Fotografie: Otto Snoek

Art direction en vormgeving: Berry van Gerwen

Uitgever: Judith Nuijens

Directie: Winnie Moltmaker

Scherm­afbeelding 2023-02-12 om 09.45.32.png
bottom of page