top of page

Koos werkt voor en met musea

Binnen een netwerk van specialisten mag ik werken voor de meest uiteenlopende musea in Nederland. Onder andere voor Het Scheepvaartmuseum, Het Rijksmuseum, Het Literatuurmuseum en Museum Het Rembrandthuis. Ik ben ik berokken bij het schrijven van visieplannen, tentoonstellingsconcepten, catalogi, boeken, films, website content etc.

 

Meer weten? Stuur een e-mail naar Koos: koos@koosdewilt.com

HSM-Logo-RGB_HSM-donkerblauw-middelblauw
cover_UCVU84XMQ.png

Magazine maken voor Het Scheepvaartmuseum 

's Lands Zeemagazijn houdt tussen die vier grote muren vele mooie verhalen verborgen. In Zeemagazijn, het magazine van Het Scheepvaartmuseum, ontdek je een aantal van deze verhalen. Voor het museum maak en schrijf ik het magazine Zeemagazijn voor de relaties van het museum.

Schrijven TV-serie over roofkunst 

Presentator Erik Dijkstra gaat op zoek naar het echte verhaal achter kunstobjecten waar een luchtje aan zit. Hij spreekt met museumdirecteuren, kunstkenners, politici en andere belanghebbenden om erachter te komen of sommige van onze pronkstukken niet terug moeten naar de plek waar ze ooit zijn geroofd. Regie is van Hans Pool en het scenario is van Hanna van Niekerk & Koos de Wilt. Productie van Hazazah in opdracht van BNNVARA.

1625-bnnvara.png
cover_UIVPKH24XK.png

Grote Kinderboeken voor het Rijksmuseum

De beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten in Het grote Rijksmuseum voorleesboek en Het Grote Rembrandt voorleesboek hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij de beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum. Koos de Wilt had het idee en mocht de boeken samenstellen van het Rijksmuseum. De kaft is van Charlotte Dematons (o.a. De Gele Ballon en Nederland). De boeken verschenen bij Rubinstein.
 

rijksmuseum-logo.png
cover_UGIUZYVBZG.png

Digitale tentoonstelling voor Literatuurmuseum

8 september was het een jaar geleden dat Joost Zwagerman stierf. Op literatuurmuseum.nl een verhaal waarin wij zijn liefde voor kunst, poëzie, muziek en literatuur in beeld worden gebracht. Ik maak de tentoonstelling aan de hand van gesprekken met een paar van zijn kunst- muziek en kunstvrienden.
 

image544959.png

Interviews voor boek Kerkinterieurs van Nederland

In opdracht van Museum Caterijneconvent en in samenwerking met fotograaf Arjan Bronkhorst schreef ik de verhalen van de gebruikers van de mooiste kerkinterieurs van Nederland. Van parochianen, kosters, begrafenisondernemers tot dominees en de kardinaal. 
 

kaft bijbel.png

Advies, website en kunstenplan

Als kenner van het leven en werk van Rembrandt schreef ik voor Museum het Rembrandthuis mee aan het Kunstenplan, ik schreef de inhoudelijke content voor de nieuwe website, ik maak uiteenlopende boeken en help mee bij het opzetten van de Vrienden van Rembrandt.
 

kaft kunst zaken.png

Schrijven boeken over kunst & zakendoen

In opdracht van Bank Giro Loterij schreef Koos de Wilt boeken over de relatie tussen kunst en economie. Alle museumdirecteuren ontvangen een exemplaar van de boeken Rembrandt Inc. en De Kunst  en het zakendoen.

500_175157-bgl-corp-center-payoff-cultuu

De late Rembrandt online

Voor de hoofdsponsor KPN van de tentoonstelling van over de late Rembrandt beschreef ik de beste schilderijen op de tentoostelling voor de website. Wat is het verhaal achter Het Joodse bruidje en zijn zelfprotretten? Ik interviewde de specialisten en schreef het verhaal zo dat ook niet specialisten van het werk konden genieten. Voor 5IVE (Winnaar Sponsorring 2015, Kunst & Cultuur).

rijksmuseum-logo.png
Schermafbeelding 2021-04-23 om 21.16.55.

Strategie LiteratuurMuseum

Wat is het museabele aan literatuur? Wat laat je dan zien? Welke verhalen vertel je dan? En waar doe je dat en hoe ziet je gebouw er dan uit?  Voor het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum deed ik research en schreef mee aan het positioneringsplan voor de toekomst.
 

image544959.png

Tentoonstellingsfilm Rijksmuseum Twenthe

In de Kunstuur-serie van de AVRO een korte documentaire bij de tentoonstelling Abstract USA 1958-1968 in het Rijksmuseum Twenthe. De korte docu kwam op tv en werd afgespeeld tijdens de tentoonstelling. De film werd gemaakt door Michael Krass en Koos de Wilt met camarawerk van Marco Nauta.

Scherm­afbeelding 2023-02-12 om 09.45.32.png
bottom of page