De kunst en het zakendoen
Wat ondernemers van kunstenaar kunnen leren

kaft kunst zaken.png

Besproken kunstenaars in het boek: Giotto di Bondone - Leonardo da Vinci - Michaelangelo di Lucovico Buonarroti - Peter Paul Rubens - Lorenzo Bernini - Rembrandt van Rijn - Johannes Vermeer - Gerard Lairesse - Rachel Ruysch - Gustave Caillebotte - Ilja Repin - Vincent van Gogh - Willem de Kooning - Andy Warhol - Karel Appel - Damien Hirst - Joep van Lieshout.

E-invite_GEM_AVL_de_Wilt_GRIMM.jpeg

In De kunst en het zakendoen de verhalen van grote kunstenaars uit de kunstgeschiedenis vanuit het perspectief van managers en ondernemers. Hoe kunstenaars hun zaken aanpakten blijkt vaak verfrissend inventief en innovatief, maar ook gewoon boerenslim en aanstekelijk pragmatisch. Het boek De Kunst en het zakendoen laat zien dat de inspanningen en strategieën van kunstenaars verbluffend vaak lijken op het gedrag van vallen en opstaan van succesvolle ondernemers.

Hoe gingen de grootste kunstenaars uit de kunstgeschiedenis om met zaken als concurrente, marketing en innovatie. Kortom, met economie?

Hoe ging Michelangelo om met zijn concurrentie? Wat deed Rubens om zijn klantenkring te verbeteren? Hoe zag Rembrandts marketing eruit en hoe ging Vermeer om met de economische crisis in zijn tijd? Grote namen uit de westerse kunstgeschiedenis waren niet alleen artistiek in concurrentie, maar ook commercieel. Willem de Kooning, Andy Warhol en Damien Hirst moesten concurrenten van zich afschudden, nadenken over de positionering van hun werk en zichzelf telkens vernieuwen om de consument te kunnen blijven verrassen en verwonderen. In het boek bijdragen van Paul Spies, Harry Starren, Ernest Kurpershoek, Koen Kleijn, Kees Keijer, Lea van der Vinde, Peter van Duinen, Karel Ankerman en Koos de Wilt.